Vad innebär ett molnbaserat affärssystem?

Vad innebär ett molnbaserat affärssystem?
mars 31, 2022 WH Group
Affärssystem i molnet

Det har blivit allt vanligare med IT-lösningar i molnet och de molnbaserade affärssystemen har växt fram som ett mycket populärt alternativ. Därför ska vi gå igenom lite närmare vad som menas med ett molnbaserat affärssystem, hur det skiljer sig från andra alternativ och vad som är fördelarna med ett system i molnet. Vill du snabbt komma igång och inte själv behöva tänka på uppgraderingar och säkerhet, kan det här vara lösningen för dig.

Vad menas med ett molnbaserat affärssystem?

OnPrem, SaaS, molnlösning… Det finns många begrepp och förkortningar kring affärssystem, så det är lätt att bli förvirrad. Här går vi igenom vad de olika begreppen betyder.

OnPrem – On premise

OnPrem-system är installerade på en server som du själv i regel har större kontroll över. Om du har ett OnPrem-system behöver du själv tillsammans med din systempartner uppgradera systemet med jämna mellanrum. Denna typ av affärssystem har oftast mer anpassningsbar konfiguration, medan ett molnsystem i regel har mer begränsade möjligheter till anpassningar.

Affärssystem i molnet

En molntjänst driftas oftast av systemleverantören. Uppgraderingarna av systemet utförs av leverantören och sker sömlöst utan att det innebär några större störningar i systemet. Du kommer åt affärssystemets funktioner och data online via uppkopplade enheter som datorer, surfplattor och smartphones. En molnlösning kräver ingen lokal installation eller dedikerad IT-infrastruktur och användarna kan logga in via internet oavsett var de befinner sig. Molnbaserade affärssystem är vanligen Software as a Service (SaaS), där du betalar en månadskostnad för att använda systemet.

OnPrem-system som kan nås online

Molnsystem är utvecklade från början för att nås online. Det finns även OnPrem-system som har efteranpassats för att driftas online och dessa marknadsförs ibland som molnsystem. Uppgraderingar och rättningar i dessa system sker inte lika ofta som ett molnbaserat affärssystem. I vissa fall kan uppgraderingar vara inprisade i licensmodellen men i andra fall inte.

Hur skiljer man på ett molnsystem och ett driftat OnPrem-system som kan nås online? Skillnaderna handlar mycket om användargränssnittet och hur uppgraderingarna sker.

  • I ett molnsystem är användargränssnittet webbaserat.
  • I ett molnsystem sker uppgraderingarna sömlöst och alla användarna i systemet uppdateras samtidigt.

Om uppgraderingar fortfarande genomförs individuellt för varje kund så är det inte ett egentligt molnsystem.

Vad är fördelarna med ett molnbaserat affärssystem?

  • Du har alltid tillgång till systemet. Du kommer åt affärssystemet i molnet via internet från valfri enhet. Du och de andra användarna kan komma åt systemets data och funktioner när ni arbetar på distans, reser, är ute på kundbesök m.m. Det här gör det lättare för de roller som arbetar mycket ute på fältet (säljare, projektledare m.fl.). För ekonomiavdelningen är det en väldig stor skillnad att kunna arbeta helt papperslöst och slippa arbeta med papper och pärmar och ändå ha tillgång till allt i molnet.

 

  • Du har alltid den senaste versionen. SaaS innebär i regel att leverantören av molntjänsten sköter uppgraderingar, säkerhet och backup. Det innebär att du alltid jobbar i den senaste versionen av affärssystemet, utan att du själv behöver komma ihåg att uppgradera. Tack vare detta har lösningen dessutom alltid de senaste säkerhetsuppdateringarna.

 

  • Det går snabbt att komma igång. En molnlösning kräver ingen lokal installation eller avancerad implementationsprocess. I systemet finns oftast inbyggda processer uppsatta enligt best practise, men som vid behov kan konfigureras till en viss nivå. Om din verksamhet kan förhålla sig till de inbyggda processerna går det att skapa en snabb implementering av systemet.

 

  • Det är skalbart och låter dig växa. En molnlösning är skalbar och kan växa i takt med att din verksamhet utvecklas. Molnsystem har oftast en prismodell som baserar sig på en abonnemangsmodell. Både när det gäller moduler och antal användare som du kan slå på och av efter behov.

 

  • Du får Sänkta kostnader för IT. SaaS reducerar oförutsägbara investeringskostnader. Du betalar bara för det du använder och får en bättre översikt av dina IT-kostnader. Skalbarheten gör att du kan anpassa hur mycket du behöver av systemet beroende på konjunktur, plötsliga händelser och annan yttre och inre påverkan.

 

Vill du läsa mer om olika affärssystem kan du läsa vårt inlägg ”Så här jämför du affärssystem

 

Visma.net – ett komplett affärssystem i molnet

På WH Group arbetar vi med det molnbaserade affärssystemet Visma.net. Det är ett modernt affärssystem som är utvecklat för den nordiska marknaden och utformat för stora och medelstora bolag.

Med Visma.net kan du automatisera återkommande uppgifter, effektivisera verksamheten och frigöra tid för värdeskapande arbete som tar er verksamhet framåt. Du som användare får allt i en lösning, väljer vilka delar du vill ha och betalar bara för det du använder. Vi ser till att allt funkar.

Är du i behov av en skalbar molnlösning som effektiviserar din verksamhet?

Vi har lång erfarenhet av  att implementera affärssystem och är certifierade Visma.net partners. Kontakta oss för demo eller rådgivning så berättar vi hur vi kan hjälpa dig.