Vill du ha ett standardsystem?

Vill du ha ett standardsystem?
februari 10, 2022 WH Group

Många kunder frågar efter just standardsystem som de kan köra igång med direkt. Men vi undviker vi helst begreppet standardsystem och pratar hellre om standardiserade processer. Frågan du behöver ställa är: hur väl passar ditt företag och er verksamhet in i standardiserade processer? När du väljer ett affärssystem behöver du väga för- och nackdelarna med standardiserad funktionalitet respektive specialanpassningar.

Vi ska titta närmare på vilka olika typer av ERP-lösningar som finns och hur du ska tänka kring vad som passar bäst för just dina behov.

 

Standardiserad eller anpassad lösning – vad är bäst?

När det kommer till marknaden för affärssystem har diskussionen länge handlat om standardiserade och anpassade lösningar. Lite förenklat ser den uppdelningen ut så här:

  • Standardiserad lösning: Ett system med förkonfigurerade processer som är beprövat och snabbt att komma igång med. Fördelen är att det är en stabil lösning som är enkel att implementera och använda. Däremot finns det inte så många möjligheter till anpassning.
  • Anpassad lösning: Ett system som går att konfigurera efter verksamhetens behov. Den här lösningen är mer flexibel i och med att systemet anpassas efter verksamheten, men blir också mer komplex och kräver mer för att komma igång med.

Uppdelningen ovan stämmer inte helt med verkligheten i dag. Nu är möjligheterna större och affärssystem går att anpassa i olika grad. Låt oss kika på några olika systemlösningar och hur de skiljer sig åt.

  • Enklare bokförings- eller ekonomisystem kan vi kalla för standardsystem, eftersom de går att börja använda direkt och inte erbjuder några möjligheter till anpassning. Användarna är låsta till att arbeta efter de processer som lösningen stödjer.
  • Ett affärssystem ger dig helt andra möjligheter att effektivisera din verksamhet och anpassa systemet där det behövs och är affärskritiskt. Du kan fortfarande använda standardprocesser där det fungerar. En erfaren systempartner kan hjälpa dig avgöra hur väl din verksamhet passar in i standardiserade processer och var det krävs specialanpassningar.

 

Vilket systemstöd passar just ditt företag?

Många företag som plockar ett standardsystem direkt från hyllan inser ofta att det inte klarar av verksamhetens alla processer. Det gäller speciellt när företagets verksamhet växer eller förändras. Därför är det lämpligare att flytta fokus från tanken om ett standardsystem till hur du kan hitta en balans mellan funktionalitet som stödjer standardiserade processer och de specialanpassningar som krävs för din specifika verksamhet. Vad behöver ditt företag för att kunna utvecklas och nå era mål?

Mycket beror på vad du har för typ av verksamhet och hur era framtidsplaner er ut. En grundregel är att det som kan vara standardiserat bör vara standardiserat, till exempel grundläggande administrativa och ekonomiska processer som bokföring. Däremot kan det vara väl befogat att göra anpassningar där det är en affärsmässig fördel eller inom områden där du är konkurrensutsatt.  Det kan exempelvis handla om processer inom logistik, kundupplevelser, e-handel m.m. Din systempartner kan hjälpa dig bedöma vilken nivå av anpassningar som ger dig mest nytta och hur du får som mest värde ur affärssystemet.

 

Hitta rätt med hjälp av en partner med branschkunskap

När vi lämnar tanken på standardsystem lämnar vi också idén om ett affärssystem som någonting du plockar direkt från hyllan. Den bästa lösningen för just din verksamhet får du när du låter dina behov möta affärssystemets möjligheter.

Vi rekommenderar att samarbeta med en systempartner som inte bara har kunskap om vad systemet kan utan som även kan din bransch. Med den erfarenheten kan partnern förstå vilka branschspecifika utmaningar och behov som finns och hjälper er skapa en systemlösning som bäst stödjer er verksamhet. Vi på WH Group har tagit fram lösningar för olika branscher baserat på Vismas affärssystem. Tack vare vår kunskap i såväl systemen som de specifika branscherna kan vi skapa lösningar anpassade för affärskritiska processerna i just dessa branscher. 

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när det gäller affärssystem? Här berättar WH Groups VD Tomas Holm om de frågor du bör ställa dig själv när du ska välja affärssystem.

Funderar du över ditt systemstöd?

Vi är proffs på affärssystem och att utveckla våra kunders verksamhet. Ta hjälp av oss att analysera era behov så matchar vi er med den affärssystemlösningen som passar just er.