5 skäl att välja bort Excel för er rapportering

5 skäl att välja bort Excel för er rapportering
december 14, 2021 WH Group
Business Intelligence

Är Excel ert enda verktyg för rapportering?

Excel är en fantastisk lösning men som verktyg för rapportering har den sina begränsningar. Om Excel det enda verktyg ni använder för era rapporter och beslutsunderlag finns det risker att känna till.

Vill du har mer tid för att blicka framåt och lägga mindre tid på att avrapportera och kontrollera det som redan hänt? Att fatta beslut på faktiska data gör beslutsprocessen snabbare, höjer kvaliteten och minskar avsevärt risken för fel.

Fördelarna med ett digitalt rapporteringsverktyg

Med ett digitalt rapporteringsverktyg får du en tydlig överblick av vad som händer i din verksamhet. Du får lättillgängliga insikter som hjälper dig att ständigt förbättra.

  • En lösning för beslutsstöd är en värdefull investering för företag. Dels vinner man mycket tid på att ha koll på sina siffror i realtid, och man behöver aldrig vänta på bokföringen från månad till månad.

Det finns många fördelar med ett molnbaserat beslutsstöd, både för ekonomiavdelningen och ledningen. Och skillnaden jämfört med att endast jobba i Excel är stor.

  • När du sätter upp budgetar manuellt finns det stor sannolikhet för fel, men när siffrorna automatiseras kontinuerligt och rapporterna genereras automatiskt får företagen mer tid för sin kärnverksamhet

 

5 skäl till att välja bort Excel för er rapportering

1. Du får en fullständig översikt och kan hämta data i realtid

Tiden för manuell redovisning och rapportering är över. Om du har verktyg som automatiserar dessa processer kan rapporter genereras på nolltid och du kan när som helst kontrollera budgetens senaste status och se hur företaget gör i förhållande till prognoserna.

2. Anpassa siffrorna efter vem som ser dem

Kommer du att presentera siffror för styrelsen, investerare eller medarbetare och kollegor? Med digital rapportering kan du enkelt och effektivt välja vilka siffror du vill visa. Olika målgrupper är ofta intresserade av olika aspekter av företaget och har olika utgångspunkter för att förstå data. Därför är det viktigt att kunna anpassa siffrorna till det syfte de presenteras för. Med ett digitalt verktyg är det också lätt att presentera data visuellt med grafer, diagram och tabeller.

3. Du sparar tid

Med ett digitalt verktyg genereras rapporterna automatiskt, så du behöver inte lägga mycket tid på att skapa och dela rapporter. Företag som går över till digital rapportering märker snabbt stor skillnad här, tack vare att de får mer tid till kärnverksamheten.

4. Undvik onödiga misstag

En stor fördel med digitala rapporteringsverktyg är att de är mer exakta. Vid manuell hantering är risken för misstag stor, digitalt närmast obefintlig. Och varje avdelning kan själva skriva in sina siffror direkt i rapporten.

5. Blicka framåt – fokusera på strategi och tillväxt

Den tid som frigörs med en digital rapporteringslösning kan istället läggas på verksamhetsutveckling och nya affärer. Och du får en tydlig och ständigt tillgänglig överblick av hur det går för verksamheten. Det hjälper också dig och ditt företag att arbeta mer proaktivt istället för reaktivt.

 

Vill du veta mer om digital rapportering och beslutsstöd?

Att ersätta Excel med ett molnbaserat rapporteringsverktyg gör det enklare och mer effektivt att skapa budgetar och hålla dig uppdaterad kring alla delar av verksamheten.Verktyg som exempelvis OneStop Reporting och Qlik Sense kan hjälpa din verksamhet framåt. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta ett alternativ som passar dig och din verksamhet.